Edebiyat Dergisi
Yayınları
11375. Gösterim
Cumhuriyet Gazetesi, Tartışma, 13 Aralık 1977
24 Eylül 1977’de Erdal Deniz, 19 Ekim 1977’de de Hüseyin Dağlı “bir dergi” üzerine iki yazı yazdılar, Cumhuriyet Gazetesinin bu sütunlarında. İkisini de ilgiyle okudum. Gönendim. İlkin şunu belirtelim ki, yazınsever okuyuculara böyle bir karşılıklı konuşma, yapıcı yönde tartışma olanağı sağladığı için Cumhuriyet’e teşekkür ederiz. Demokratik tutumundan dolayı kutlanmaya değer Cumhuriyet Gazetesi...
Yazın dergilerinin, sanat dergilerinin, çoğunu izlerim. Edebiyat Dergisi de izlediklerim, beğendiklerim arasında. Andığım derginin her yeni sayısında bir sıcaklık, bir canlılık , bir hoşgörürlülük bulurum. Katı olmayan ve inandıklarından da asla ödün vermeyen bir tutumu var xEdebiyat’ın. İnsana, emeğe, barışa yönelik savlarıyla oldukça güçlü. Gerek Erdal Deniz, gerekse Hüseyin Dağlı, Edebiyat dergisini irdelerken, tartışmayı yoğunlaştırırken “biçimi, tutumu, içeriği” üzerinde durdular. Kuşkusuz her üç saptayım da yerindeydi. Ne ki yeterli değildi.
Bence daha da genişletmeli tartışmanın boyutlarını. Var mıdır günümüz koşullarından etkilenmeyen bir dergi daha Türkiye’de? Üzerinde durulmaya değmez mi bu yönü de? Çoğu kez çıkan her yeni dergi zamanla aşınmış, erimiş, tükenip gitmiştir. Ne ki Edebiyat her geçen gün biraz daha derinleştirmiştir köklerini. Bizlere denli ulaştırmıştır sesini. Öz’ünden geçerliliğinden hiç bir şey yitirmemiştir.
Nuri Pakdil’in kararlı, ve yapıcı çağrılarını yanıtsız bırakmıştır çoğu kez bizim yazarlarımız, sözcülerimiz. Rauf Mutluay’ın birkaç değinisinden, xEdebiyat’a değgin sözünden başka anmaya değer bir ses duymadık bu konuda şimdiye değin.
Gereğine inanıyoruz tartışmanın. Yazarlarımız yükleniyorlar bu sorumluluğu. Ne ki canlılık göstermiyorlar bu konuda. Oysa, yazar bir düşüncenin insanı olarak kendini ileri attığı an başlar sorumluluğu. O düşüncenin yükü omuzlarımıza binmiştir gayri. Yurtsever, devrimci bir yazar sorumluluğunun bilincinde olur.
Hüseyin Dağlı, Erdal Deniz’in savlarına değinerek, dayanarak bir kaç soruyla çıkıyor karşımıza. “... Böyle bir dergi yanında, toplumumuzu gözönünde bulundurarak, sosyalizmi nasıl konumlayacağız? Ya da tersinden giderek, sosyalist görüş adına yapılan edimler yanında, işçiden emekten yana bir toplum düzeni öneren, faşist görüntülere ödün vermeyen bir dergiyi nereye koyacağız?
Tüm emekten yana, haktan yana yurtsever yazarları, okuyucuları Hüseyin Dağlı’nın bu savları üzerinde konuşmaya, tartışmaya “davet” ediyorum. Çevremde bir yığın devrimci geçinen arkadaşım var. Ne ki hiç biri hiçbir yapıt okumamıştır; devrimciliğe, yurtseverliğe ilişkin. Bu siyasa kargaşalığından ancak yazarlar sıyırabilir, ancak yazarlar düşünceye, kitaba yöneltebilirler insanımızı. Yazarlar kurtarabilir boşlukta dolaşan kitleleri. Tartışarak.
EDY © 2002 - 2016 | Hata Bildirin | Yasal Uyarılar | eMail Kayıt | Mobil Cihazda Aç | +90 532 291 7896 |